Business coach Den Haag Eline Landgraf

E-mailmarketing: you love it or you hate it! Ik merk dat deze vorm van marketing voor sommige ondernemers dé succesmotor van hun bedrijf is. Anderen hikken er juist tegenaan, omdat ze het gevoel hebben de verbinding met hun doelgroep te verliezen.

Ik ben ervan overtuigd dat e-mailmarketing een zeer krachtige marketingtool is. Bij mijn klanten zie ik dat dit de makkelijkste en minst inspannende manier is waar de hoogste conversie ligt. Als je e-mailmarketing een afstandelijke manier van marketing vindt, dan hoop ik dat dat gevoel bij je verandert na het lezen van dit artikel. Je kunt namelijk heel goed vanuit verbinding e-mailmarketing inzetten.

In mijn vorige blogartikel heb ik de vier stappen behandeld die jou gaan helpen bij het vinden van online klanten. Heb je je doelgroep gevonden, dan is het zaak om ze aan je te binden. Met e-mailmarketing kun je dit op een manier bereiken zónder dat het aanvoelt als onprettige marketing.

In dit artikel leg ik je alles uit over e-mailmarketing en op welke manieren je dit het meest effectief kunt inzetten voor jouw online onderneming!

 

Wat is e-mailmarketing?

 Laten we eerst eens kijken naar wat e-mailmarketing is en wat de mogelijkheden ervan zijn voor jouw bedrijf. Het woord e-mailmarketing zegt het eigenlijk al: marketing via e-mail. Door het uitsturen van mails naar je doelgroep in een zogenoemde marketing– en vervolgens salesfunnel zet je de klantreis uit voor jouw potentiële klanten.

Een funnel is niets meer dan een reeks e-mails die je achter elkaar zet met als doel je potentiële klanten naar een aankoop te begeleiden. We noemen dit ook wel de klantreis. Dit klinkt heel eenvoudig, maar de inhoud en opbouw van de e-mails zijn allesbepalend voor het succes van die funnel.

Als je nu de kriebels krijgt van een zin als ‘potentiële klanten naar een aankoop begeleiden’ (ik zou deze zin een jaar geleden niet zo geschreven hebben, omdat ik daar zélf de kriebels van kreeg), dan leg ik je graag uit waarom ik het nu anders zie. Mensen die jouw weggever downloaden hebben een verlangen en willen daarbij geholpen worden. Anders zouden ze jouw e-book niet downloaden. Jij weet al dat dit e-book vermoedelijk niet de oplossing gaat zijn, maar jij kunt jouw contact met jouw product of dienst helpen bij het verlangen van die persoon. Als jij het aanbod niet doet, dan zal een ander het doen. Jij draait als het ware de dekseltjes los en iemand anders haalt ze eraf. Mocht je nog steeds een negatief gevoel bij verkopen hebben: probeer het los te laten. Wellicht helpt bovenstaande daarbij.

 

Klantreis: van e-mailmarketing naar je salesfunnel 

Hoe komen mensen in je salesfunnel terecht? Een effectieve manier die je bij veel ondernemers ziet, is het in het leven roepen van een ‘gratis weggever’ ofwel freebie. Voorbeelden hiervan zijn e-books of korte videocursussen waarin potentiele klanten kennis kunnen maken met jou en met de methode waarop je werkt.

Het voordeel van deze aanpak is dat je met een freebie vaak al een deel van het probleem van je klant oplost. Nu klinkt ‘probleem’ wellicht wat zwaar beladen, maar dat is wel hoe we het noemen. Als ondernemer los je in je aanbod een bepaald probleem of verlangen van de ander op. Het probleem of verlangen van mijn klanten is dat ze graag een online bedrijf willen, maar niet duidelijk in beeld hebben waar ze moeten starten. Daarnaast weten ze ook niet precies welke mogelijkheden er allemaal zijn.

 

Ebook

Ik gebruik zelf een weggever in de vorm van een E-book met daarin 4 essentiële inzichten waardoor je meer grip krijgt op de doorlopende stroom aan klanten. Een kort en bondig E-book met 2 verdiepingsoefeningen en 3 inspirende podcasts.

Je krijgt heldere stappen, die je in jouw strategie en op jouw voorwaarden kan toepassen. Zodat je grip je krijgt wat je aan doen bent en vanuit rust een doorlopende klantenstroom opgang kan krijgen. 

Het E-book staat op mijn website  met een zogenoemd opt-in-formulier. Bezoekers van mijn website die graag het E-book willen ontvangen, laten hun naam en e-mailadres achter. Op die manier komen ze vervolgens in mijn e-mailmarketingsysteem terecht.

Vanuit dit systeem ontvangen ze automatisch een e-mail met mijn E-book. De klantreis begint! In een email reeks van negen e-mails help ik mijn potentiële klant door de klantreis heen en kan de klant op allerlei vlakken kennismaken met mij als persoon, mijn manier van werken en ook met de manier waarop ik privé in het leven sta. En dat is precies het doel van de gratis weggever en de funnel die erachter staat. In de emails die voorbij komen ga ik in op het verlangen van de klant en stuur ik aan op mijn aanbod.

 

Verschillende mogelijkheden binnen e-mailmarketing

 E-mailmarketing kan op ontzettend veel manieren ingezet worden. Ik licht de volgende mogelijkheden verder toe: nieuwsbrief en blogartikelen, abonnementen, het verzamelen van postadressen en het opzetten van een wachtlijst.

Gepersonaliseerde nieuwsbrief en blogartikelen

Een andere vorm van e-mailmarketing is het versturen van je gepersonaliseerde nieuwsbrief of blogartikelen naar een grote groep mensen.

Stel je voor: je schrijft iedere maand een blogartikel en je wilt dat niemand deze mist. Wat je dan kunt doen, is binnen je e-mailmarketingsysteem een lijst aanmaken en daar je trouwe volgers in verzamelen. Je kunt dit doen door onderaan je blog op te roepen tot actie. Bijvoorbeeld: ‘Wil je geen enkele blog meer missen? Schrijf je dan hierin en ontvang het volgende blogartikel automatisch in je inbox!’ In de nieuwsbrief maak je een koppeling met het veld waarin de voornaam staat. Zo zorg je ervoor dat elke volger een persoonlijke email krijgt toegestuurd.

 

Abonnement

Een manier van e-mailmarketing die ik ook inzet voor één van mijn klanten, is het gebruik van een abonnementensysteem. Wanneer je maand- of jaarabonnementen aanbiedt en je er daarvan honderden of zelfs duizenden per jaar verkoopt, dan is het fijn als er ergens geregistreerd staat wanneer een abonnement afloopt. Het interessante hieraan is dat je automatisch een e-mail kunt laten uitsturen als een abonnement afloopt.

Gebruik deze kans om je klant een nieuw aanbod te doen! Onder je huidige klanten ligt immers de grootste conversie. Hiermee bedoel ik dat het makkelijker is om een nieuw of ander product te verkopen aan huidige klanten dan aan koude leads. Dit klinkt heel logisch, maar negen van de tien keer worden huidige klanten vergeten in het hele salesverhaal. Dat is natuurlijk enorm zonde!

 

Verzamelen van postadressen

E-mailmarketing stelt je in staat om welke informatie dan ook te ordenen, zoals de data van abonnementen. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook postadressen mee verzamelen en controleren. Stel: je hebt een boek geschreven en verkoopt deze via e-mailmarketing, dan is het handig om een overzicht te hebben van de adressen waar dit boek heen gestuurd moet worden. In een e-mailmarketingsysteem verzamel je alle adressen. Deze zet je via een export om in adreslabels. Je kunt je klant eventueel nog zijn of haar adres laten controleren door een gepersonaliseerde e-mail uit te sturen waarin je het adres toont, en waarin je vraagt deze te controleren en zo nodig aan te passen.

 

Wachtlijst opbouwen

Een vijfde mogelijkheid van e-mailmarketing is het opbouwen van een wachtlijst. Bijvoorbeeld voor de lancering van een nieuw product. Wanneer jij binnenkort een nieuwe dienst of een nieuw product lanceert, kun je ervoor kiezen om voor al je volgers een pre-sale te organiseren met een leuk extraatje. Je nodigt je volgers dus uit voor die pre-sale en verzamelt alle contacten op een wachtlijst. Je creëert hierdoor nieuwsgierigheid en enthousiasme tegelijk, waardoor jij makkelijker kunt lanceren aan een warme doelgroep. Ook je bestaande klanten kun je hier weer in meenemen. Voor het vullen van de wachtlijst post je bijvoorbeeld een maand lang berichten op je social media kanalen en via je nieuwsbrief.

 

Welke e-mailmarketingsystemen zijn er?

Er zijn verschillende e-mailmarketingsystemen waar je gebruik van kunt maken. Active Campaign, Mailchimp en Autorespond zijn wellicht bekende namen voor je. Maar ook onbekendere systemen kunnen goed werken. Zo bestaat er ook Drip, La Posta en Converkit. Mailchimp is het systeem waarmee ondernemers meestal starten, omdat dit een gratis product is ( Let op dit voldoet niet aan de AVG regelgeving) . Mijn favoriete e-mailmarketingsysteem is echter Active Campaign. Mijn tips zijn dan ook voornamelijk gebaseerd op het gebruik van Active Campaign.

 

Waarom ik met Active Campaign werk

De Nederlandse versie van Active Campaign heet Mailblue. Deze laatste is exact hetzelfde als Active Campaign, met als enige verschil dat alles in het Nederlands is. Maar het is ook mogelijk om Active Campaign in het Nederlands in te stellen. Wat ik prettig vind aan Active Campaign, is dat het heel gebruiksvriendelijk is en dat je na het versturen van je e-mail kunt zien hoeveel contacten je mail hebben geopend. Ook kun je erin zien hoeveel personen op een link in die e-mail hebben geklikt of een video hebben bekeken. Dit geeft een heel helder inzicht in hoe je doelgroep zich beweegt en daardoor kun je je aanpak gemakkelijk bijsturen.

 

Zorg ervoor dat jouw doelgroep je content leest

Wanneer leest jouw doelgroep jouw content het liefst? De ene klant opent zijn of haar mails in de avond, en de ander doet dit juist weer in de ochtend. Ik zie ook steeds meer gebeuren dat ondernemers hun mails op zondagochtend uitsturen. De reden hiervoor is dat zij dan vermoedelijk de enigen zijn die dan een mail uitsturen, en er dus maar één nieuwe e-mail in de inbox van de klant zit. Je valt op met je mail, en dat wil je.

Achter de dag en tijd zit weer een héle strategie. Vaak weet je al wel iets van je doelgroep, maar door verschillende manieren te testen bepaal je uiteindelijk wat het beste werkt. Want je schrijft je mails natuurlijk niet om deze ongeopend in de prullebak te laten verdwijnen! Toch?

Nog belangrijker dan het tijdstip van uitsturen van je e-mail, is ervoor zorgen dat je een pakkende en uitnodigende titel gebruikt. Zo is een titel als ‘Lees hier mijn podcast!’ natuurlijk veel minder aantrekkelijk dan ‘Mijn vijf tips voor een succesvolle lancering’.

 

In verbinding blijven met je doelgroep zonder te pushen

Hoe houd je nu de verbinding met je doelgroep zonder dat je pusherig overkomt? Als je je ideale klant helder hebt, spreek je de taal van je klant waardoor je niet pusherig overkomt. Daarnaast kun je ook een vraag stellen waar je contact op kan antwoorden. Dit is een laagdrempelige en interessante manier om met je doelgroep in contact te komen. Zolang het behapbaar is en je  dagelijks enkele e-mails met een reactie krijgt, dan kun je daar op in gaan en persoonlijker reageren door dus een losse email terug te sturen.

Ik raad mijn klanten altijd aan om een funnel van zeven tot negen e-mails te maken en verder je content te delen in het moment. Dus na de funnel zet je je contacten op een lijst en stuur je één à twee keer per week een mail met waarde. En natuurlijk je aanbod in de call-to-action (CTA). Als CTA kan je ook denken aan bijvoorbeeld een link naar je podcast, of een gratis webinar of challenge die je op de planning hebt.

 

Aan de slag met e-mailmarketing

Maak jij al gebruik van e-mailmarketing of heeft dit blogartikel je over de drempel geholpen om er ook mee aan de slag te gaan? Top! Ik zou het leuk vinden om te horen wat jouw plannen zijn. Stuur me een bericht op Instagram of LinkedIn of via eline@elinelandgraf.com en vertel me er alles over.

Wil jij meer uit je marketing halen en een online bedrijf neerzetten waar klanten jouw eenvoudig weten te vinden? Bekijk of 1 van mijn 2 trajecten iets voor je zijn. Ik werk 1 op 1 en in groepen.

Groei Online Begeleidingstraject >>

1 op 1 Intensive coaching >>

 

WIL JIJ SNELLER GROEIEN MET JE ONLINE BEDRIJF?

En als VA, coach of therapeut exact weten wat je kan doen om meer klanten te kunnen helpen?

Vraag dan mijn gratis E-Book op en ontvang vier essentiële inzichten waardoor je meer grip krijgt op een doorlopende stroom aan klanten.